How-to: Zonbescherming voor jouw huidconditie

BLOG

How-to: Zonbescherming voor jouw huidconditie

De zomer is in aantocht en zo ook de gesprekken over het belang van een goede zonbescherming. UV-licht heeft een gigantische impact op ons lichaam. Hoewel er vaak wordt gesproken over de nadelen, vergeten we ook wel eens dat de zon tal van voordelen met zich meebrengt.

In deze blog vertellen we je graag welke positieve en negatieve invloed de zon heeft op je lichaam én geven we je tips over hoe jij jouw specifieke huidconditie best beschermt. 

Voordelen van dagelijks zonlicht

Vitamine D

Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D. Een essentieel onderdeel in de opbouw van je botweefsel. Een hoog vitamine D gehalte in je bloed werkt ontstekingsremmend en is heuse een boost voor je immuunsysteem.

Extra tip: vitamine D kan je opnemen uit je voeding. Helaas is dit niet voldoende voor de dagelijkse behoefte gezien je lichaam maar 50% van de opgenomen vitamine D weet om te zetten.

Een gelukzalig gevoel

De ochtendzon stimuleert je gelukshormoon endorfine. Hierdoor ga je met meer energie en euforie doorheen je dag. Verder werkt endorfine pijnverlagend. Niets zo helend als een ochtendwandeling aan de start van je dag.

Een betere nachtrust

De avondzon boost de aanmaak van je melatonine. Hierdoor voel je je rustig, verdwijnen zorgen en geniet je van een heerlijke nachtrust. Het herstelt DNA-schade die je oploopt doorheen de dag en werkt als krachtige antioxidant tegen huidveroudering. Reden te meer om ‘s avonds te genieten van een heerlijk ‘sunset terrasje’.

Een kwartier per dag

In principe heb je niet veel zonlicht nodig om al deze bovenstaande processen in gang te zetten. 10 Tot 15 minuten per dag is al voldoende voor de opname van je dagelijkse behoefte.

UV-stralen gaan door glas heen. Tijdens een autorit of een lunch achter het raam, baad je al in de voordelen van zonlicht.

Nadelen van overmatig zonlicht

Genieten doe je best met mate want buiten de voordelen, kunnen we de schade van overmatige blootstelling aan UV-stralen niet ontkennen. Iedere keer wanneer je je huid verbrand, vergroot je het risico op huidkanker. De DNA-schade is vaak onherstelbaar en wil je dus zoveel mogelijk tegengaan.

Verder heeft een hoge dosis UV-licht ook invloed op tal van huidproblemen.

ACNE

Wanneer je huid in aanraking komt met UV-licht, gaat je hoornlaag verdikken. Dit zorgt ervoor dat talg onderhuids opstapelt en de kans op acne verhoogt.

JOUW SPF

Om  verstoppingen zoveel mogelijk tegen te gaan, adviseren we bij acne een vederlichte, niet-vette SPF. 

First Things First SPF30 (SKIN by Dings) is jouw perfecte 3-in-1 product: een hydraterende moisturiser, primer én SPF30.

Een mineraal poeder beschermt je huid niet alleen tegen UV-licht, maar gaat daarbovenop de verspreiding van de acne bacterie tegen. Met de PurePressed Base SPF20 (foundation) of Powder Me SPF30 werk je je SPF én make-up handig (en gezond) bij doorheen de dag.

PIGMENTATIE

Wist je dat een gebruinde tint jouw natuurlijke SPF is? De melanocyten die je huid hiervoor produceert, absorberen UV-licht om onderhuidse schade te voorkomen. Wanneer dit proces verstoord loopt (o.w.v. hormonale schommelingen, medicatie of andere oorzaken), kunnen pigmentvlekken ontstaan.

JOUW SPF

Een maximale beschermingsfactor die het pigmentvormingsproces reguleert is een absolute must.

De Solar Defence SPF30 Tinted (Hydropeptide) beschermt, hydrateert en egaliseert je huid in een handomdraai. 

Werk af met jane iredale’s Powder Me SPF30 om pigmentverstorende invloeden door blauw licht tegen te gaan.

DROGE HUID

Geleidelijk vochtverlies is een normaal gevolg wanneer je je huid blootstelt aan UV-licht. Is je huid van nature droog, trekkerig of schilferig? Dan kan dit gevoel versterkt worden na langdurig zonnen.

JOUW SPF

Voor een droge huid is hydratatie van uitermate belang. Met RAD Sun Cream SPF15 bied je je huid een intense vochtboost terwijl je haar beschermt.

HUIDVERJONGING

Huidveroudering door het zonnen vergelijken we wel eens met een druif die rijpt tot een rozijn. Gezien ook wij in een natuurlijk ageing proces zitten, willen we huidverouderende schade door UV-licht zoveel mogelijk tegen gaan.

JOUW SPF

RAD Sun Screen SPF15 bevat buiten hydraterende werkstoffen ook een bom aan natuurlijke antioxidanten en om ageing tegen te gaan.

De mineralen van Amazing Base SPF20 (foundation), bieden je huid de bescherming én egalisering waar je van droomt door haar stralende, glowy finish.

Graag persoonlijk advies? Boek hier je huidanalyse